‘Ik zal het maar verklappen: dwars door het rijk der wereldliteratuur voert een onsterfelijk spoor van dennennaalden en je hoeft het maar te volgen om uit te komen bij teksten die steken als spelden, dansen als kaarsvlammetjes en ruisen als de zee. Zullen we dan maar?’ Met deze uitnodiging trekt Charlotte Mutsaers je binnen in…
Blog
Dubbel geboekt – Uit de kunst: van Jean Giono’s ‘De man die bomen plantte’ tot ‘Zevenduizend eiken’ van Sara Baume
De man die bomen plantte uit Jean Giono’s gelijknamige ecologische parabel uit 1953 schonk in zijn dooie eentje aan minstens tienduizend eiken het leven. Een koud kunstje was dat niet, maar toch staat hij niet alleen. In de jaren tachtig volgde de Duitse kunstenaar Joseph Beuys zijn voorbeeld, weliswaar op kleinere, stedelijke schaal. Met zijn…
Dubbel geboekt – Cormac McCarthy & Juan Rulfo: Mexicaanse dreamscapes vol desolate schoonheid
De Mexicaanse auteur Juan Rulfo legde over zijn eerste en enige roman, Pedro Páramo, (1955) een magisch realistisch waas. Daarmee inspireerde hij niemand minder dan Gabriel García Márquez. Maar Juan Rulfo’s invloed voel je ook in het werk van de Amerikaanse Cormac McCarthy, zo bijvoorbeeld in zijn roman De Grens uit 1994. Hoe dan? In…
Dubbel geboekt – Alessandro Baricco: de kunst van het portretschrijven in ‘Mr Gwyn & Driemaal bij dageraad’
Voor mij is Alessandro Baricco (1958, Turijn) op zijn best in zijn romans, die zowel zonneklaar als wonderlijk zijn. Hoe hij die twee uitersten verenigt, daar kon ik lang de vinger niet op leggen. Tot ik onlangs na Mr Gwyn (2012) ook Driemaal bij dageraad (2013) herlas. Die laatste novelle was initieel slechts een fictief…
In de kijker – Twee Boekanza-boeken op Film Fest Gent 2024: ‘Small Things Like These’ en ‘The Outrun’
Voor een boek dat verfilmd wordt kan een kassucces of een Oscar(nominatie) een opsteker zijn, maar een vertoning tijdens Film Fest Gent (van 9 tot 20 oktober) lijkt me ook al niet mis. Die eer valt twee “Boekanza-boeken” te beurt! Later zullen beide films algemeen in onze bioscopen komen. Het gaat om Small Things Like…
In de kijker – Patrick Modiano en de ongrijpbaarheid van het verleden, ook nu weer, in ‘De danseres’
Patrick Modiano situeert de meeste van zijn romans in Parijs en omstreken. Straten, pleinen en wijken noemt hij bij naam, maar tegelijk legt hij over de wereldlijke stad een dromerig laagje. Keer op keer opnieuw. Zo komt er ook een nevel te hangen rond zijn personages en schemert het steevast in het verleden, waarnaar zijn…
Dubbel geboekt – Het Alexandrië van Lawrence Durrell: één aria, vier variaties, te beginnen met ‘Justine’ en ‘Balthazar’
Justine en Balthazar zijn de eerste twee delen van Lawrence Durrells Alexandrië-kwartet rond het raadsel van de liefde. De Engelse auteur schreef de vier romans tussen 1957 en 1960. In de jaren erna dook zijn naam op als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Onder meer “een dubieuze nasmaak vanwege zijn obsessie met erotische complicaties” zou…
Geboekt – ‘Puur geluk’: met Katherine Mansfield van de Côte d’Azur naar de Italiaanse Bloemenrivièra en weer terug
In Bandol, Menton en Ospedaletti schreef Katherine Mansfield tussen 1915 en 1920 enkele van haar sterkste verhalen. Daarvan getuigen de twee bundels, die bij ons in 2023 verschenen als Het tuinfeest en andere verhalen en Puur geluk. Wat de van afkomst Nieuw-Zeelandse (Wellington, 1888 – Fontainebleau, 1923), die op haar twintigste verhuisd was naar Engeland,…
Geboekt – ‘Het Strand van Oostende’: Brussel – Oostende – Brussel met Jacqueline Harpman
De Brusselse Jacqueline Harpman (1929-2012) schreef La Plage d’Ostende in 1991. In deze roman wordt Émilienne Balthus op haar elfde een tweede keer geboren, wanneer ze valt voor de veertien jaar oudere, veelbelovende schilder, Léopold Wiesbeck. Van dan af aan is ze overgeleverd aan de gratie van zijn blik die op haar rust, al wordt…
Dubbel geboekt – De kracht van grootmoeders in Algerije: ‘De wachters’ van Tahar Djaout en ‘De blauwe mensen’ van Malika Mokeddem
De wachters en De blauwe mensen zijn allebei een ode aan de grootmoeder. De eerste is de recent verschenen Nederlandse vertaling van Les vigiles (1991), een klassieker van de Algerijnse Tahar Djaout. In deze maatschappijkritische satire staan een wat kleinzielige oorlogsveteraan en een uitvinder tegenover elkaar. Die laatste wil hulde brengen aan zijn grootmoeder, door…